Tukar default password TMNET anda

Selamat petang semua,

Beberapa minggu lepas, Dekan menghadapi masalah dengan streamyx yang tiba-tiba tidak boleh meng’connect’ atau meng’establish connection’. Ingatkan masalah modem kerana Access Point leh akses, cuma internet sahaja tidak boleh. Maka kami serumah pun tong-tong lah beli modem baru yang berwireless. Dalam RM200 lebih gak la. Rupa-rupanya masih tidak boleh meng’connect’ ke internet. Hm.. Terpaksalah guna kabel. Ops bukan kabel LAN. :p

Dekan: “Assalamualaikum.. Allop, babeh(TM). Wat per tuh?” (Tu trademark, jangan tiru. Hahaha)

Cik Broadband: “Waalaikummussalam.. Yup, xde wat per. Wassup?”

Dekan: Ni nak tanya, kenapa ek xleh masuk tenet. Tolong checkkan akaun guer.. Setahu beta pembayaran ke TM adalah amat lancar. Tiada belok2 mahupun tersekat2 seperti connection ini.

Cik Broadband: Apa username? Hm.. Oklah. Nanti hamba checkkan dan reset balik. Balik rumah kul brapa ni? Nanti malam karang kalo x boleh lagi mesejlah.

Dekan: Username ____ (sila isi tempat kosong dengan username anda dan letakkan di bahagian komen, haha). Balik jap lagi. Orait, babeh. Tq very much.

Cik Broadband: No problemo. Kalo ade ape2 lagi bgtau lah.

Dekan: Ada. Satu lagi. Kenapa TMnet slalu slow??

Cik Broadband: Erk.. Itu x siasat lagi. Nanti2lah ek.

Dekan: Cis.. Wokeh.

Malam tu akhirnya dapat juga masuk internet dengan akaun Dekan. Alhamdulillah.

Dekan: Allop babeh. Tq, dah boleh masuk dah. Apa yang tak kena tuh?

Cik Broadband: Haha.. Xda buat apa pun. Reset connection aje. Ade orang lain pakai kot akaun tuh.

Dekan: Oh.. haha.. macam itu ka. Betullah kot. Password pun default tmnet123 tuh.

Cik Broadband: Hah?? Tak ubah ke? Patutla.. Ubah la.. Ish2.. Patutla jadi camtu.

Dekan: Okeh2. Nak ubahla ni.. Tapi sebelum2 ni ok je kalo pakai multiple akaun. (Opss.. :p) Betul ke sebab yang itu?

Cik Broadband: Dah-dah jangan pakai dah. Mungkinla sebab itu jugak.

Dekan: Okeh Thanks anyway. Nak dialertkan kat orang ramai tak? TMnet macam tak menegaskan untuk mengubah password saja.

Cik Broadband: Haha. Ok jugak. Alertlah kepada orang ramai. Thanks. 🙂

Jadi, jika anda masih menggunakan default password iaitu tmnet123 untuk TMnet punya akaun Streamyx itu, rajin-rajinkanlah tukar.

(Ehem2.. sebenarnya gatal gak tangan nak test menggoogle neh.. Pastu check kat tmbil siapa punya akaun, berapa Meg dia beli. Tapi, tak jadilah… Saje je cakap.)

Streamyx, ‘force’kanla user untuk tukar password. Haha..

  • 15 Comments
  • Filed under: Sekuriti
  • Assalamualaikum pembaca semua,

    Teknologi Tanpa Wayar atau Wireless boleh didapati di mana-mana sahaja di Malaysia ini. Sama ada di pejabat, di cafe-cafe, di ruang legar bangunan shopping complex, dan juga di persekitaran rumah. Tahukah anda tentang enkripsi WEP dan WPA untuk poin akses?

    Mungkin ada di antara anda pernah menggunakan laptop di tempat awam. Walau bagaimanapun terdapat signal wireless di ‘access point’ (AP) yang tidak membenarkan anda memasuki network atau menggunakan internet daripadanya. Inilah yang dinamakan enkripsi data, sama ada tempat tersebut menggunakan wired equivalent privacy (WEP) mahupun wifi protected access (WPA), kedua-duanya akan melindungi akses poin tersebut diakses daripada orang yang tidak dikehendaki.

    Yang atas tu guna WPA, yang bawah die tu guna WEP

    Jadi yang mana lebih baik? Semestinya WPA lebih baik daripada WEP. Kerana apa Dekan? Kerana enkripsi daripada WEP cuma menggunakan 64 ke 128 bit sahaja manakala WPA menggunakan sehingga 128 ke 256 bit enkripsi. Masa untuk memecahkan kombinasi WEP adalah lebih rendah daripada masa untuk memecahkan kekunci WPA. 🙂

    Oleh itu, jika anda tidak mahu jiran anda menggunakan internet wireless anda secara percuma, letakkanlah password di akses point anda. Konfigurasinya terdapat di browser anda bergantung kepada address yang anda assign di modem. Cuma perlu taip alamat gateway dan masukkan nama dan password rahsia anda untuk konfigurasikan AP anda.

    Ingat. Keselamatan adalah penting. Walau bagaimanapun, jika anda baik hati hendak berkongsi dengan jiran apa salahnya. 🙂 Tapi dinasihatkan beritahu password kepada jiran dan tetap letakkan enkripsi kepada wireless tersebut. Anda tentu tidak mahu ‘jiran’ gelap anda yang lain mengganggu trafik anda pula.

    Okies, harap anda semua jelas tentang keselamatan digital anda. 🙂

    P/S: Mungkin sesuatu di sini akan lebih menjelaskan kenapa anda perlu meletakkan enkripsi WPA berbanding WEP. :p

  • 2 Comments
  • Filed under: Sekuriti
  • Selamat pagi,

    Awal pagi ini, WiFi Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Skudai, satu servis internet percuma untuk pelajar dan staff di dalam kampus ini, masih lagi tidak berfungsi.Satu perkara mengejutkan semua pengguna WiFi UTM semalam, apabila page akses yang sepatutnya mengandungi log-in untuk nama pengguna dan kata laluan pengguna telah diganti dengan sesuatu yang tidak sepatutnya.

    Page Log-in yang telah digodam. (Klik untuk besarkan)

    Perkara tersebut berlaku bermula pada petang semalam di mana wireless connection ke WiFi UTM menunjukkan “Limited or no connectivity.” Antara pukul 6.30 hingga 8.15 malam semalam frontpage untuk log-in telah diganti dengan page seperti di atas.

    Godaman hackerz tersebut sekurang-kurangnya berjaya menguji tahap sekuriti Wireless UTM di kampus Skudai ini. Terdapat beberapa kolej seperti Kolej 16, Kolej 17 dan kolej-kolej di lingkaran luar yang tidak dapat menerima signal WiFi ini sepenuhnya dan terpaksa menggunakan servis internet swasta. Walau bagaimanapun, CICT UTM mempunyai perancangan pada masa akan datang untuk membolehkan setiap orang pelajar mengakses internet dari bilik mereka sendiri.

    Sekian.

  • 8 Comments
  • Filed under: Zon Maklumat
  • Sajer-sajer.. LAlala

    Nilai Blog Saya~


    My blog is worth RM57593.28.

    How much is your blog worth?

    Listed In