Assalamualaikum w.b.t.,

Zaman sekarang kebanyakan blogger atau syarikat atau bisnes internet kebanyakannya akan menggunakan domain sendiri daripada menggunakan domain percuma seperti blogspot. Jadi dengan adanya domain tersendiri ini seperti mywindowsxp.info, anda boleh mempunyai email tersendiri juga seperti Dekan iaitu admin @ mywindowsxp . info dan dekan @ dct . my. Selain itu, Dekan mempunyai email lain yang digunakan sebagai default iaitu Yahoo!Mail.

Autoforward ke email Yahoo!Mail.

Walau bagaimanapun, katakan Dekan mempunyai email daripada domain yang lain seperti dct.my, formatkomputer.com, journalku.com, dan mywindowsxp.info, maka semua yang dihantar kepada Dekan melalui email di atas akan autoforward kepada email default Dekan setelah beberapa seting dilakukan. Jadi dengan cara ini Dekan tidak perlu membuka empat email pada sesuatu ketika. Sebarang email tidak akan terlepas melainkan email spam. InsyaAllah. Setingnya ialah pada control panel laman web anda seperti dibawah.



Send daripada domain lain di Yahoo!Mail

Walau bagaimanapun, lain pula ceritanya jika anda mahu menghantar atau membalas sebagai owner domain di atas jika menggunakan Yahoo!Mail. Maka sebelum ini, terpaksalah Dekan membuka satu persatu email. Namun begitu, terdapat cara memudahkan iaitu dengan hanya seting di Yahoo!Mail.

Ikuti cara berikut:

1. Buka Yahoo!Mail dan klik pada ‘Mail Options’. Bagi Yahoo!Mail yang baru, menu tersebut berada di bawah ‘Options’.


2. Kemudian pilih Mail Accounts.
3. Klik ‘Add’.
4. Masukkan nama untuk akaun tersebut. Nama ini sekadar identifier dalam seting anda sahaja. Masukkan sekali email tersebut.
5. Kemudian masukkan maklumat seperti username dan passworddan ‘POP server’ jika anda mahu menerima email daripada domain anda. Jika tidak, klik Skip.
6. Satu email akan dihantar kepada email domain anda. Buka email tersebut di domain anda dan klik link yang diberikan untuk confirm.

7. Kemudian, anda boleh lihat di ruangan ‘From’ semasa anda compose atau reply email, alamat email domain anda tersebut.

Selamat mencuba.
🙂

Assalamualaikum dan selamat sejahtera pembaca sekalian,

Satu hari, semasa sedang sibuk bekerja, bos Dekan memberi arahan,

BOS: “D, put all the details in a folder called ‘aux’ and email to me as soon as possible.” (D, letakkan semua yang berkaitan di dalam folder ‘aux’ dan emailkan kepada saya secepat mungkin.)

Dekan: “Right away, sir!” (Sekarang juga, tuan!)

Kemudian, kelihatan beliau tersenyum tanpa diketahui sebabnya.. Tidak lama kemudian, Dekan menghadapi suatu masalah…

BOS: “What happened, dude?” (Apa yang berlaku?)

Dekan: “Nothing sir, it just the folder won’t renamed.” (Tidak ada apa-apa tuan, cuma folder tersebut tidak boleh dinamakan semula.)

BOS: (Sambil tersenyum) “Just kidding ‘lah’. There are some folder names reserved in Windows that you cannot create it just like that.” (Gurau sahajalah. Terdapat beberapa nama folder dikhaskan dalam Windows yang anda tidak boleh cipta dengan begitu sahaja.)

Dekan: “Darn..” :p


Terkena pula Dekan kali ini. Huhu. Jika anda tidak percaya, cubalah sendiri. Klik kanan pada Desktop, pilih New -> Folder, dan namakan sebagai ‘aux‘ tanpa pembuka/penutup kata.

aux1

Selain nama aux, terdapat beberapa nama lain lagi yang boleh anda cuba seperti:

con
prn
lpt1
lpt2
lpt3
lpt4
lpt5
lpt6
lpt7
lpt8
lpt9
com1
com2
com3
com4
com5
com6
com7
com8
nul

Ini adalah ralat yang akan diberikan:

aux2

Sebenarnya Windows telah me’reserve’kan nama-nama tersebut untuk digunakan dalam memorinya. Cuba klik Start -> Run.. -> “cmd”. Kemudian taip ‘mem /d’. Nama tersebut dirizab untuk ‘System Device Drive’.

aux3

Terdapat beberapa trik jika mahu menggunakan nama tersebut. Gunakan command dalam DOS. Sekian sahaja selamat mencuba.

🙂

  • 6 Comments
  • Filed under: Windows XP
  • Assalamualaikum,

    Satu perkara yang menjadi masalah kepada kebanyakan orang selepas format ialah sesuatu yang dipanggil ‘driver’. Dekan juga menghadapi masalah yang sama pada mulanya. terpaksa buka internet mencari driver yang sesuai untuk komputer tersebut. Ada juga yang install monitor driver, printer driver, scanner driver, yang memang agak mengambil masa dan sukar dipraktikkan.

    Akhirnya satu jalan penyelesaian telah dijumpai. Rakan Dekan mempunyai satu perisian yang dipanggil ‘Driver Genius’ yang boleh digunakan untuk mem’backup’ driver sebelum memformatnya. Dengan menggunakan perisian ini, kerja kami terjimat sebanyak 2-3 jam. 🙂


    Screenshot untuk Driver genius tersebut – Klik gambar untuk besarkan.

    Install perisian ini dahulu, kemudian backup semua driver (sama ada driver grafik, driver printer, driver monitor, driver scanner, driver audio, driver motherboard dan lain-lain lagi) yang terdapat dalam komputer tersebut ke dalam satu folder di pendrive anda. Kemudian barulah format komputer tersebut. Selepas segalanya selesai, install kembali perisian tersebut, dan ‘load’ kembali driver yang terdapat dalam pendrive.

    Walaupun muat turun yang terdapat dalam laman web Driver Genius ini ialah versi percubaan, saya pasti anda boleh membelinya ataupun mendapatkannya di tempat lain. 😛


    P/S: Baru-baru ini ada rakan serumah Dekan mengajak menjalankan perniagaan membaiki PC. Biasalah, bila sudah bosan malam-malam, beginilah kami. Ada sahajalah yang mereka-reka idea. Baiki PC lah, E-book lah, Consulting lah. Maklumlah semua dalam rumah ini dalam bidang IT. Cuma domainnya saja lain-lain. 🙂

    Nak dijadikan cerita, ada sorang ni letaklah iklan baiki PC. Kemudian adalah pemanggil-pemanggil menelefon. Hehe. rezeki jugak tuh. Antara pengalaman menarik semasa membaiki PC ini ialah kami dapat belajar sesuatu yang berkenaan masalah orang ramai. Mungkin nanti Dekan boleh postkan di sini masalah dan jalan penyelesaiannya. 🙂

    Sekian sahaja. Semoga ini membantu kerja-kerja anda yang berkenaan. 🙂

  • 2 Comments
  • Filed under: Perisian
  • Sajer-sajer.. LAlala

    Nilai Blog Saya~


    My blog is worth RM57593.28.

    How much is your blog worth?

    Listed In



    Masukkan email anda:

    untuk artikel percuma di sini. Sila periksa email untuk pengesahan.

    Subscribe AddThis Feed Button Add to Google Reader or Homepage

    Komen2 Terbaru


    Status Counter



    Malaysian Shout