Assalamualaikum,

ToDoList

Perisian berikut sedikit sebanyak telah membantu Dekan me’manage’ beberapa perkara yang yang akan dilakukan seperti projek, benda-benda alah kehidupan dan sebagainya. Ia adalah ToDoList yang mana ia adalah sebuah freeware yang anda boleh muat turun secara percuma.

ToDoList 2
Antaramuka ToDoList (Klik untuk besarkan.)

Beberapa perisian telah Dekan cuba sebelum ini seperti PostItNotes, Total Organizer dan sebagainya. Kelebihan perisian ini adalah simple dan sesuai untuk manage beberapa perkara dan pembangunan projek-projek anda selain ia adalah percuma. ToDoList open source oleh AbstractSpoon ini menarik ramai pembangun software dan mewujudkan plugin-lugin yang menarik yang boleh dicuba.

ToDoList 3

Kebanyakan perisian lain untuk backlog pula adalah web-based di mana anda mestilah mengkonfigurasikan komputer sebagai server untuk membolehkan ia berfungsi sebagai local.

Sekian sahaja yang ingin Dekan kongsikan. Anda juga mempunyai perisian seumpamanya? Sudi-sudikanlah berkongsi dengan semua. 🙂

  • 0 Comments
  • Filed under: Perisian
  • Assalamualaikum,

    Satu perkara yang menjadi masalah kepada kebanyakan orang selepas format ialah sesuatu yang dipanggil ‘driver’. Dekan juga menghadapi masalah yang sama pada mulanya. terpaksa buka internet mencari driver yang sesuai untuk komputer tersebut. Ada juga yang install monitor driver, printer driver, scanner driver, yang memang agak mengambil masa dan sukar dipraktikkan.

    Akhirnya satu jalan penyelesaian telah dijumpai. Rakan Dekan mempunyai satu perisian yang dipanggil ‘Driver Genius’ yang boleh digunakan untuk mem’backup’ driver sebelum memformatnya. Dengan menggunakan perisian ini, kerja kami terjimat sebanyak 2-3 jam. 🙂


    Screenshot untuk Driver genius tersebut – Klik gambar untuk besarkan.

    Install perisian ini dahulu, kemudian backup semua driver (sama ada driver grafik, driver printer, driver monitor, driver scanner, driver audio, driver motherboard dan lain-lain lagi) yang terdapat dalam komputer tersebut ke dalam satu folder di pendrive anda. Kemudian barulah format komputer tersebut. Selepas segalanya selesai, install kembali perisian tersebut, dan ‘load’ kembali driver yang terdapat dalam pendrive.

    Walaupun muat turun yang terdapat dalam laman web Driver Genius ini ialah versi percubaan, saya pasti anda boleh membelinya ataupun mendapatkannya di tempat lain. 😛


    P/S: Baru-baru ini ada rakan serumah Dekan mengajak menjalankan perniagaan membaiki PC. Biasalah, bila sudah bosan malam-malam, beginilah kami. Ada sahajalah yang mereka-reka idea. Baiki PC lah, E-book lah, Consulting lah. Maklumlah semua dalam rumah ini dalam bidang IT. Cuma domainnya saja lain-lain. 🙂

    Nak dijadikan cerita, ada sorang ni letaklah iklan baiki PC. Kemudian adalah pemanggil-pemanggil menelefon. Hehe. rezeki jugak tuh. Antara pengalaman menarik semasa membaiki PC ini ialah kami dapat belajar sesuatu yang berkenaan masalah orang ramai. Mungkin nanti Dekan boleh postkan di sini masalah dan jalan penyelesaiannya. 🙂

    Sekian sahaja. Semoga ini membantu kerja-kerja anda yang berkenaan. 🙂

  • 2 Comments
  • Filed under: Perisian
  • Assalamualaikum,

    Selamatkah komputer pejabat anda? Atau komputer rakan anda? Satu persoalan yang perlu anda ambil serius jika anda menggunakan komputer awam (public computer) atau selain komputer anda.

    Antara sebab utama ialah ia mungkin mengandungi keylogger, suatu perisian yang tidak dikategorikan sebagai virus oleh beberapa antivirus yang berupaya merekod segala aktiviti papan kekunci (keyboard) selama ia terpasang. Anda fahamkah maksud saya?

    Situasi

    Baiklah. Begini caranya. Contoh situasi apabila anda me’login’ ke akaun maybank2u anda atau akaun email anda di komputer tersebut, kata username dan password anda akan turut terlog di dalam perisian keylogger tersebut. Tidak percaya, ini ialah contoh fail log keylogger daripada perfect keylogger yang saya cuba.

    Contoh log keylogger – Klik untuk besarkan

    Kisah benar

    Berhati-hati menggunakan komputer awam Seperti komputer CyberCafe atau pejabat anda. Macam ada seorang manusia dahulu jugalah. Nakal sikit2. Letak keylogger di komputer pusat sumber salah sebuah matrik di Malaysia. :p Seminggu lepas tu, collect balik log file di komputer yang sama, semak balik ada dalam 30 password email dan lain-lain. Tapi disebabkan beliau tu baik sikit, beliau tidak guna pun. “Saja nak test sekuriti” dia kata. Sekarang, memang nasib semua mangsa baik, fail itu telah lama hilang kerana hard disk komputer tersebut telah lama rosak.

    Pro dan kontra

    Jika anda juga seorang yang nakal seperti beliau, terdapat banyak banyak laman web yang menyediakan perkhidmatan muat turun sama ada percuma atau berbayar untuk perisian tersebut. Walau bagaimanapun, selain tujuan sebegini, keylogger boleh juga digunakan oleh ibu bapa untuk melihat perangai anak-anaknya tatkala menggunakan internet. Jika melawati laman web lucah dan tidak sepatutnya, ia boleh dikesan dengan mudah.


    Contoh hardware keylogger yang terdapat di pasaran

    Satu perkara yang bukan baru lagi, keylogger tidak hanya dalam bentuk perisian, malah terdapat juga dalam bentuk perkasan (hardware). pada masa sekarang yang boleh di-plugin ke komputer tanpa disedari.
    Sekian sahaja. Anda tentukan segalanya. 🙂

  • 7 Comments
  • Filed under: Sekuriti
  • Sajer-sajer.. LAlala

    Nilai Blog Saya~


    My blog is worth RM57593.28.

    How much is your blog worth?

    Listed In