Salam hormat pembaca sekalian,

Pernahkah anda mengalami situasi seperti berikut:

Anda menghantar satu mesej teks kepada rakan anda. Rakan anda pula menerima teks mesej anda bersama-sama dengan satu MMS yang diattach sekali. MMS ini tidak dihantar dengan kesedaran anda. Kemudian rakan anda cuba untuk membuka MMS tersebut, tetapi ia cuma MMS yang tidak menunjukkan apa-apa dan tidak boleh dibuka. Akhirnya, pada akhir bulan, anda mendapati bil telefon anda pada bulan tersebut adalah berganda-ganda berbanding sebelumnya kerana setiap mesej anda digandingkan dengan MMS tanpa pengetahuan. Ianya benar-benar terjadi kepada seorang rakan kepada rakan Dekan dan kesimpulannya beliau mungkin terkena Mobile Malware.

Kajian baru-baru ini oleh SMobile, menunjukkan 1.5% daripada pengguna Symbian mempunyai malware dalam telefon mereka. Mengikut McAfee, feature yang berisiko dalam sesuatu HP ialah teks mesej, contact, video, transkipsi telefon, history panggilan, dokumen, dan buffer overflow. Semua di atas berguna untuk orang yang berniat jahat selain kurang yang berniat merosakkan. Hal ini diterangkan dalam contoh di bawah.

Mobile Malware
Buku yang mengandungi sedikit sebanyak ilmu dan idea tentang mobile malware ini. (Abaikan background cadar tempat beradu ku itu. ):p

Katakan anda CEO atau orang penting dalam sesuatu syarikat, dan pesaing syarikat anda semestinya mahu mengetahui segala rahsia anda. Sama ada rahsia syarikat atau projek yang sedang anda bangunkan mahupun juga rahsia peribadi anda. Maka caranya mungkin berkenalan dengan staff anda dan mendapatkan maklumat tersebut. Selain itu, mereka juga boleh berbaik-baik dengan anda dan menginstal perisian seperti FlexiSpy yang membolehkan semua aktiviti anda direkod. Hal ini benar-benar berlaku dan dinasihatkan semua bos-bos yang memegang syarikat besar-besar, pakailah HP yang kurang canggih macam Dekan yang tidak perlu selalu risau. Hahaha. Updatelah antivirus anda dan tidak hanya menyuruh orang bawahan tengok2kan HP yang telah di’backdoor’ itu.

Mungkinlah perkara ini jarang-jarang berlaku di Malaysia, tetapi dengan kemajuan teknologi dan pengguna internet yang semakin bertambah, jenayah seperti ini bisa menyusul sama pada masa sekarang. Ni yang nak panggil Mazidul ni suh wat liputan jenayah siber ni.

Oh ya, antara solution yang boleh diberi Dekan kepada rakan yang terkena seperti cerita awal-awal tadi, anda mungkin mahu format semula HP anda atau memakai antivirus. Selain itu anda juga mungkin mahu ke Maxis/Celcom,Digi untuk men’unsubscribe’ benda-benda alah dari syarikat ntah mana-mana yang menghantar mesej kepada anda (yang anda tidak subscribe pun) sambil dicas mahal seperti RM1, RM2 tanpa henti . Boleh menangis tengok bil tuh.

Berhati-hati. 🙂

  • 5 Comments
  • Filed under: Telefon, Virus
  • Email ‘phishing’ kepada Dekan

    Assalamualaikum,

    Baru-baru ini Dekan telah memeriksa email Dekan pada bahagian spam. Satu spam menarik yang Dekan terima adalah daripada satu nama yang boleh dipercayai oleh orang yang tidak berhati-hati. Nama penghantar email tersebut diletakkan admin @ microsoft.com.

    Di sini ialah salinan asal screenshot email tersebut.

    Berikut ialah gambar yang Dekan sertakan untuk penjelasan phishing tersebut.


    Penjelasan phishing – Klik untuk besarkan.

    1. Setelah musykil dengan email tersebut, Dekan klik ‘Show Detail’ pada sender email tersebut. Lebih mengejutkan ianya datang daripada email Dekan sendiri. Dekan menafikan ia dibuat oleh Dekan kerana apabila Dekan menyemak semula folder ‘Sent’ item, tiada ‘Subject’ tersebut dihantar dari email ini. Oleh itu, Dekan berpendapat si ‘penjenahat’ telah mengcraftkan email tersebut menunjukkan daripada Dekan.

    2. Nama sender tersebut diletakkan sebagai admin @ microsoft.com. Ia bertujuan menipu orang yang lalai dan mempercayai sumber tersebut.

    3. Ini adalah yang paling penting dalam email ini. Tujuan utama email ini ialah supaya Dekan mengklik link tersebut dan secara tidak langsung Dekan akan memuat turun sesuatu yang mencurigakan. Dekan pasti ia bukan sesuatu yang baik. Ia mungkin virus, trojam atau worm yang akan merosakkan komputer atau mencuri data.

    4. Kelihatan kandungan email tersebut logik dan amat meyakinkan daripada MSN. Ini akan menambahkan lagi kepercayaan untuk mengklik link tersebut.

    Berhati-hati sebelum mengklik sesuatu link. Sama ada anda seorang web professional, seorang guru IT, seorang bos di syarikat, seorang pekerja biasa mahupun seorang yang mempunyai kesedaran IT yang tinggi mungkin kadangkala terlepas pandang perkara tersebut. It just a human sense to just click something look interesting eventhough when you are at high security-conscious level.

    Sekian sahaja, jika anda mempunyai pengalaman phishing bolehlah berkongsi dengan Dekan. 🙂

  • 0 Comments
  • Filed under: Email, Virus
  • Malware yang menyerang komputer saya

    Assalamualaikum,

    Maaf pembaca sekalian kerana tidak sempat kemaskini entri sejak akhir-akhir ini. Ada sedikit masalah yang saya hadapi di sini. Yang terkompleks sekali mungkin disebabkan satu malicious ware (skrip yang jahat) yang menyerang komputer saya baru-baru ini.

    Malware atau spyware ini mengeluarkan satu arahan palsu di taskbar saya seperti gambar di atas. Selain daripada itu, ia juga mengeluarkan ikon Windows Update di desktop saya yang jika diklik akan membawa saya ke laman web storageprotector.com.

    Pada laman web tersebut, terdapat kononnya perisian untuk memulihkan virus itu. Jangan percaya, ini semua palsu belaka. Jika anda juga menghadapi masalah sedemikian jangan sesekali install perisian tersebut. 🙂

    Antara simptom yang dihadapi oleh komputer saya sekarang ialah :

    1. Ikon bubble amaran di taskbar sering muncul (“A Critical error could occur”)
    2. Komputer saya menjadi lembab (slow).
    3. Processing CPU di Task Manager saya adalah 100% pada ketika tertentu.
    4. Munculnya proses baru di task manager iaitu ‘windows’ (huruf kecil).

    Fuh.. agak letih nak membasmi malware atau spyware tersebut. Macam kurang efektif pula. Saya dahulu pernah kena sebegini, tetapi dengan mudahnya menggunakan perisian smitrem. Sekarang macam tidak boleh pula.

    Jadi, kalau worst comes to worst, mungkin terpaksa format dahulu windows xp saya itu. 🙁 Ok. Siapa ada jalan penyelesaian boleh juga beritahu saya. BTW, Hijackthis tidak jumpa proses malware itu.

    Sekarang sedang menggunakan uBuntu untuk masuk internet. Hehe.. Sekian.

  • 0 Comments
  • Filed under: Virus
  • Sajer-sajer.. LAlala

    Nilai Blog Saya~


    My blog is worth RM57593.28.

    How much is your blog worth?

    Listed In