Assalamualaikum w.b.t.,

Bersambung semula post sebelum ini di mana Dekan menerangkan berkenaan cara setting email domain sendiri dan menggunakannya bersama dengan email Yahoo!Mail anda, berikut pula ialah cara untuk setting penghantaran email domain sendiri di Google Mail atau GMail pula. Cara ini memudahkan anda untuk tidak perlu membuka email domain-domain tersebut bagi menghantar email, cuma perlukan satu email sahaja iaitu GMail.

Ikuti langkah demi langkah yang mudah berikut:

1. Login ke akaun Gmail anda di http://mail.google.com

2. Klik pada ikon ‘Setting’. Ikon ni bentuk seperti gear tu. Kemudian klik ‘Settings’ seperti dalam gambarajah di bawah.

3. Klik pada tab ‘Accounts and Import’, dan pada row ‘Send mail as’, klik ‘Add another email address you own’.

4. Satu popup akan muncul. Masukkan nama anda dan email domain anda yang akan anda gunakan untuk menghantar melalui Gmail ini. Kemudian, klik ‘Next Step’.

5. Pilih opsyen sama ada untuk menggunakan SMTP Gmail atau server anda sendiri. Dekan cadangkan gunakan server GMail sahaja. Tandakan ‘Send through Gmail (easier to set up)’ dan klik ‘Next Step’.

6. Kemudian, klik ‘Send Verification’. Satu email akan dihantar kepada email domain anda untuk disahkan.

7. Buka email di domain anda dan baca email daripada Google. Kemudian, ada mempunyai dua opsyen.
i. Klik pada link yang diberikan Atau
ii. Masukkan kod seperti dalam email ke dalam popup tadi

8. Jika anda memilih untuk memasukkan kod, masukkannya ke dalam popup tadi, dan klik ‘Verify’.

9. Anda akan dibawa ke tab yang asal. Perhatikan email domain anda telah diwujudkan. Pastikan anda menanda ‘Reply from the same address the message was sent to’ sebelum klik ‘Save Setting’.

10. Akhir sekali, cuba anda ‘Compose’ email anda. Akan wujud satu opsyen From. Dan anda boleh pilih sama ada email GMail anda, mahupun email daripada domain lain anda.

Selamat Mencuba. 😉

  • 1 Comment
  • Filed under: Email
  • Assalamualaikum,

    Jika anda seorang (atau berminat menjadi seorang) penganalisa ‘lubang-lubang keselamatan’ (wah, term. haha.), anda boleh mendapatkan ganjaran dengan hasil anda tersebut.

    Walaupun agak lama Dekan tidak ‘berkecimpung’ dengan hiew, ollydbg dan sebagainya kembali, namun tawaran yang semakin meningkat oleh Mozilla dan Google agak memberansangkan. Dulu-dulu adalah jugak bercadang nak buat ‘kununnya’ sumber pendapatan sampingan (walaupun tak mahir, haha), namun usaha terbantut kerana Dekan beralih arah kepada ‘penganalisaan’ yang lain pula atas pertukaran kerja.

    Jika anda mempelajari assembly language, seorang programmer yang boleh faham code yang decompile, dan juga pemprogram tool yang cikai2 pun xpe untuk fuzzing, maka, mungkin anda secara tidak langsung atau langsung boleh menjumpai vulnerability 0-day atau bug dalam software dan kemudian melaporkannya kepada pihak berkenaan untuk ganjaran. Tidak salah mencuba bukan.

    Antara syarikat-syarikat yang menawarkan perkhidmatan ganjaran tersebut ialah:
    1. iDefense LabVulnerability Contributor Program (VCP)
    2. Tipping PointZero Day Initiative
    3. GoogleThe Chromium Project
    4. MozillaBug Bounty

    Sekian sahaja info untuk anda. Jika cadang nak ajak Dekan join, tak pun nak letak nama Dekan, tak pun nak lepak dengan Dekan, just drop me email: admin [dhfdfbb] mywindowsxp.info . Gantikan [dhfdfbb] dengan @.

    Sori lama nggak update. Tengok banyak pula fan, teruja kembali. Wah, banyak la sangat kan. Oklah, buat keje, buat keje. Asik merepek je Dekan neh.

  • 5 Comments
  • Filed under: Sekuriti
  • Google hosted malware?

    Assalamualaikum dan selamat pagi semua,

    Tahun lepas Google ada mengumumkan perkhidmatan diagnostik untuk “safe browsing” (peluncuran selamat) untuk digunakan sebagai pemudah pembacaan daripada Safe Browsing API yang diperkenalkan sebelum itu. Konsepnya diterangkan di dalam paper ini yang mana setiap url yang anda taip akan discan oleh Google dahulu.

    Kadang-kadang jika anda membuat carian di Google, anda akan melihat ada satu pernyataan bersama result anda iaitu: ‘This site may harm your computer‘. Itu menunjukkan Google telah rayap (crawl) ke laman web tersebut dan menjumpai virus, coding yang malicious dan sebagainya.

    Tadi, Dekan pun mencuba Safe Browsing Diagnostic ini dengan menaip di url: http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=www.gov.my
    untuk melihat laman web rasmi kerajaan Malaysia. Kelihatan result (gambar di bawah) yang dipaparkan menunjukkan tiada virus di laman web tersebut. Maka laman web tersebut boleh dipercayai.

    Google Malware
    Result untuk laman web www.gov.my

    Kemudian Dekan test beberapa laman web lagilah. Ada yang keluar result, ada yang tiada seperti laman blog ini. Kemudian tergatal pulak tangan menaip google.com sendiri. Hasilnya:

    Google Malware
    Laman web google.com dicuba. Aik? Ada malware?

    …Opss. Kelihatan laman web ini dikatan mempunyai malware. 😛 Menarik juga ya. Hati-hati dengan Google.

    Happy holiday. 🙂

    Sajer-sajer.. LAlala

    Nilai Blog Saya~


    My blog is worth RM57593.28.

    How much is your blog worth?

    Listed In



    Masukkan email anda:

    untuk artikel percuma di sini. Sila periksa email untuk pengesahan.

    Subscribe AddThis Feed Button Add to Google Reader or Homepage

    Komen2 Terbaru


    Status Counter



    Malaysian Shout