Surf internet di kiosk berbayar?

Salam,

Anda masih ingat entri tentang kiosk yang diletakkan di KL Sentral, KLIA dan tempat-tempat umum dahulu? Ya, anda boleh membaca entri Dekan yang lepas-lepas.

Ini ialah sebuah kiosk yang bagus bagi saya. Ia mempunyai pelbagai kemudahan seperti informasi percuma tentang pelbagai tempat menarik di Malaysia. Ia yang digelar Brain of Malaysia juga dikatakan mempunyai feature seperti “perkhidmatan Internet, telefon, mel video, pembayaran bil, tambah nilai prabayar dan termasuk tempahan e-ticketing”.

Tahniah diucapkan dengan adanya kiosk tersebut memudahkan pengguna semua khususnya rakyat Malaysia dan orang asing. Walau bagaimanapun, feature “perkhidmatan internet” di kiosk tersebut seperti tidak boleh digunakan walaupun dikatakan cuma dengan 20 sen anda boleh melayari web selama 2 minit.

Ceritanya begini. Pada satu tengah hari yang panas, Dekan dan rakan-rakan di KL Sentral menunggu rakan. Kebosanan, Dekan ke Kiosk informasi berhampiran. Dengan memasukkan RM0.20 ke dalam mesin tersebut dengan harapan dapat melayari internet sebentar, hancur apabila skrin berikut yang keluar:

Refund
Setelah koin dimasukkan berikut ialah skrin yang dipaaprkan.

Rupa-rupanya fungsi untuk melayari internet tidak boleh digunakan. Hm.. Apa nak buat. 🙁 Tiba-tiba, mata Dekan menangkap sesuatu. Jeng2, inilah dia:

Gadis Kiosk
Si Gadis tersebut menggunakan Kiosk di KL Sentral

Ya, tapi jangan salah anggap. Walaupun si gadis itu cun, tetapi Dekan bukan melihat itu sahaja, Dekan juga cuma melihat skrin yang dipaparkan oleh kiosk tersebut. Tekanku betul. Si gadis itu yang sedang… melayari Utusan, Berita Harian online dan juga… Friendster.. Social Networking.. Ish3.

Alangkah bagusnya kalau kiosk tersebut boleh beroperasi menggunakan duit RM0.20 yang Dekan masukkan tadi. Tapi, bagus jugak kalau ada cara lain macam awek tadi buat. Hehe. Tq ajar Dekan ek.

Friendster
Antara website rangkaian sosial yang dilayari

Bolehla lepas ni kalau bosan-bosan Dekan surf internet di situ lagi. Hehe. :p

Harap lepas ni si pembuat kiosk boleh memperbaiki kiosk semula untuk kemudahan awam. Sekian, terima kasih. Jangan saman saya ye. Anda x rugi pape.

Mungkin added feature yang Dekan boleh cadang kat website info macam itu ialah satu fungsi tambahan rss feed untuk surat khabar online. 🙂

P/S: Oh ya, klue special untuk pembaca mywindowsxp cara melayari internet tersebut: ‘Link‘. 🙂

Salam semua,

Dahulu Dekan pernah menulis tentang bagaimana username dan password friendster anda dicuri. Sekarang perkara yang sama berlambak-lambak (terlalu banyak) berlaku.

Lihat sahaja kotak mesej Dekan, terdapat banyak komen yang meng’arah’kan anda mengklik link tersebut yang akan redirect ke laman web lain. Pada laman web tersebut, sama ada:

1. Anda akan memuat turun sesuatu iaitu virus sama ada setup.exe dan lain-lain,
2. Anda akan diarah melogin ke akaun friendster anda untuk meneruskan pelayaran internet (phishing)

Ini ialah subjek mesej dalam kotak email Dekan:

Semua mesej tersebut datangnya daripada rakan yang Dekan kenali. Tapi agak memusykilkan semua link yang diberi itu menunjukkan sesuatu yang pelik. Andaian yang dapat dibuat ialah akaun mereka telah dicuri. Huhu. Susah juga menangkap pembuat phishing sebegini kerana mereka selalu menyamar dan merahsiakan diri mereka. Mungkin ia menunjukkan betapa pentingnya apa yang dikatakan oleh Mikko berkenaan penubuhan Internetpol (‘polis internet’ untuk menangkap orang jahat yang betul-betul).

Antara phishing yang menarik ialah memuat turun virus seperti laman web berikut:


Klik untuk besarkan


Fail virus ini akan dimuat turun, jangan klik untuk terima.

Sekian sahaja, antara perkembangan terbaru tentang perkara ini:

1. MyCERT atau Malaysian Computer Emergency Response telah memaklumkan kepada Dekan akan penutupan laman web sebelum ini selepas 3 hari Dekan melaporkan. Dan nampaknya laman web tersebut mempunyai banyak server dan tidak boleh ditutup seperti yang telah dimaklumkan. (Sila rujuk robtex.com)

2. Mozilla firefox telah mem’block’ laman web tersebut daripada di’view’ pengguna. Oleh itu gunalah Firefox. Percuma lagi. 🙂

3. Internet Explorer (IE) masih melayan laman web tersebut. Tiada amaran diberikan. Oleh itu tutup Internet Explorer anda dan beralihkah ke Mozilla. Untuk IE ini pula, beberapa hari lepas terdapat vulnerable dalam IE yang boleh menyebabkan remote code execution (bahasa kampungnya, komputer anda boleh dihack). Oleh itu dinasihatkan anda jangan menggunakan IE selagi belum patch.

4. Cerita yang sama di laman web sekuriti. (Tq my friend for publishing that. 🙂 )

Sekian sahaja, berhati-hatilah. 🙂

  • 5 Comments
  • Filed under: Sekuriti, Virus
  • Friendster versi Bahasa Melayu

    Terkesima sebentar tadi:

    Wakaka.. Dekan tiba-tiba tidak tahu nak klik mana satu. :p Friendster sudah sepenuhnya ada dalam Bahasa Melayu la ya. Dulu sebahagian sahaja. Sekejap English, sekejap Melayu.

    Jadi nak tunggu bilalah agaknya rangkaian sosial internet yang lain seperti Myspace dengan Facebook dalam versi Bahasa Melayu pula. 🙂

    P/S: Teringat pulak ada satu tempat makan bernama Cafe Friendster kat Damansara. Wah3, friendster pun ada cafe. Aritu cousin sempat tangkap gambar. Nanti Dekan letakkan di sini. :p

  • 2 Comments
  • Filed under: Suka-suka
  • Sajer-sajer.. LAlala

    Nilai Blog Saya~


    My blog is worth RM57593.28.

    How much is your blog worth?

    Listed In