Archive for the ‘Peristiwa’ Category

Assalamualaikum wbt pembaca yang dihormati sekalian,

Baru-baru ini penggodaman telah berlaku pada laman web ini, makanya Dekan yang sedang menyibukkan diri dengan beberapa event kehidupan terpaksa menangguhkan untuk pembaikiannya. (Rujuk: http://my.journalku.com/archives/hacked-for-good.html)

Selain itu, Alfatihah juga buat Opah Dekan yang baru sahaja meninggal dunia pada usia 81 tahun di Hospital Selayang Jumaat lepas.

Akhirnya pada hari ini Dekan telah mencuba untuk membaiki semula kerosakan-kerosakan akibat kealpaan dan kemalasan di blog yang penuh informasi ini.

Berikut ialah cara untuk mereset semula kata laluan wordpress anda:

Cara 1:
1. Buka cPanel laman web anda
2. Buka phpMyAdmin.
3. Pilih table wordpress yang anda ingin reset.
4. Klik kolum wp_users, anda akan dapat melihat user yang ada di wordpress anda.
5. Kemudian pilih user untuk direset, dan klik ikon pensel untuk mengedit.
6. WordPress menyimpan password dalam bentuk md5 hash, jadi anda perlu mendapatkan password dalam bentuk tersebut. Convertkan password anda kepada md5hash (https://www.google.com.my/?q=md5%20generator) dan letakkan password yang telah dihashkan dalam ruangan user_pass.
7. Kemudian klik ‘Go’.
8. Buka semula login laman web anda dan masukkan katanama dan katalaluan yang baru.

Cara 2:
1. Buka login laman web anda.
2. Klik ‘Lost your password?’.
3. Masukkan email anda dan ikut arahan daripada mailbox email anda.

Sekian, semoga membantu. 😉

Salam semua,

Steal This Computer Book 4.0. Itulah tajuk buku yang Dekan sempat baca semasa sedang sibuk sekarang. Sedikit sebanyak kandungannya berkisar tentang sekuriti komputer dan ia akan memberi sedikit sebanyak idea tentang apa itu jenayah komputer, cara penipuan berlaku dan sebagainya. Amat bagus untuk orang yang tidak pandai teknikal macam Dekan ini. :p

Mana pergi Dekan? Sibuk ‘melancong’ dalam negeri. Haha. Baiklah. Antara gambar yang menarik untuk dikongsi:

– Banjir di UM (Rakan UM mengatakan tidak pernah melihat banjir sebegini sebelum ini)

– Pagi di Putrajaya – Lepakings di jambatan apa tah kat Putrajaya tu. Ni kali ke dua pergi.

– PC Fair KLCC – Pergh.. Ramai betul ‘rakyat Malaysia’. Plus amoi2 seksi.. :p

– Malam di KLCC – ni kat tengah2 Suria kot (ke bukan)

– Tepat2 bawah KLCC

– Rak buku yang bersepah


– Dalam Komuter – Destinasi ~ Seremban

– Wayang di Terminal 1 Seremban – Tempat di mana saya dan rakan terkejut disangkakan tiket sudah habis kerana tiada orang beratur, tetapi tiket sebenarnya masih ‘hijau’.

– Makan malam di Malee, Kajang. (Sebelah Mee Bandung d’Muar tuh). Makanan sedap boleh tahan. Tom Yam, Kailan Ikan Masin, Ikan Bawal, 4 Nasi, 3 Air (lupa air apa) = RM38.00. (Thank you ‘Miri’ aka Petronasian sebab belanja.) 😛


– And the special is ~ Scoreboard Boling Dekan.


Dan sebagainya.. Baiklah, jangan lupa membaca doa awal dan akhir tahun 1430 Hijrah sebentar lagi. Salam. 🙂

Maaf Zahir dan Batin..

Salam pembaca sekalian,

Pagi tadi Dekan mancari lagu raya untuk di muat turun tetapi agak malas pula kerana terlalu banyak. Maka Dengan mendengar secara online dari sebuah website di Koleksi Lagu Raya – Shuz. Kalau ada laman seumpamanya, sila beritahu ya.

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin kepada semua pembaca yang budiman sekalian.

0 – 0 ek. Ampun dan maaf kepada semua jika ada tersalah dan terkasar, jika ada salah faham, jika ada persoalan yang belum terjawab, jika ada yang belum di’link’kan. Hehe. Terima kasih atas kad-kad raya daripada para bloggers yang turut memblog kad raya untuk Dekan kali ini. 🙂

Sekian sahaja, doakan perjalanan hamba selamat ke rumah. Dekan akan drive dari KL ke Ipoh tengah malam nanti.

Assalamualaikum… 🙂

  • 5 Comments
  • Filed under: Peristiwa
  • Sajer-sajer.. LAlala

    Nilai Blog Saya~


    My blog is worth RM57593.28.

    How much is your blog worth?

    Listed In