Archive for March, 2012

Assalamualaikum w.b.t.,

Zaman sekarang kebanyakan blogger atau syarikat atau bisnes internet kebanyakannya akan menggunakan domain sendiri daripada menggunakan domain percuma seperti blogspot. Jadi dengan adanya domain tersendiri ini seperti mywindowsxp.info, anda boleh mempunyai email tersendiri juga seperti Dekan iaitu admin @ mywindowsxp . info dan dekan @ dct . my. Selain itu, Dekan mempunyai email lain yang digunakan sebagai default iaitu Yahoo!Mail.

Autoforward ke email Yahoo!Mail.

Walau bagaimanapun, katakan Dekan mempunyai email daripada domain yang lain seperti dct.my, formatkomputer.com, journalku.com, dan mywindowsxp.info, maka semua yang dihantar kepada Dekan melalui email di atas akan autoforward kepada email default Dekan setelah beberapa seting dilakukan. Jadi dengan cara ini Dekan tidak perlu membuka empat email pada sesuatu ketika. Sebarang email tidak akan terlepas melainkan email spam. InsyaAllah. Setingnya ialah pada control panel laman web anda seperti dibawah.



Send daripada domain lain di Yahoo!Mail

Walau bagaimanapun, lain pula ceritanya jika anda mahu menghantar atau membalas sebagai owner domain di atas jika menggunakan Yahoo!Mail. Maka sebelum ini, terpaksalah Dekan membuka satu persatu email. Namun begitu, terdapat cara memudahkan iaitu dengan hanya seting di Yahoo!Mail.

Ikuti cara berikut:

1. Buka Yahoo!Mail dan klik pada ‘Mail Options’. Bagi Yahoo!Mail yang baru, menu tersebut berada di bawah ‘Options’.


2. Kemudian pilih Mail Accounts.
3. Klik ‘Add’.
4. Masukkan nama untuk akaun tersebut. Nama ini sekadar identifier dalam seting anda sahaja. Masukkan sekali email tersebut.
5. Kemudian masukkan maklumat seperti username dan passworddan ‘POP server’ jika anda mahu menerima email daripada domain anda. Jika tidak, klik Skip.
6. Satu email akan dihantar kepada email domain anda. Buka email tersebut di domain anda dan klik link yang diberikan untuk confirm.

7. Kemudian, anda boleh lihat di ruangan ‘From’ semasa anda compose atau reply email, alamat email domain anda tersebut.

Selamat mencuba.
🙂

No Kad Kredit Dicuri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera pembaca budiman,

Sewaktu sedang seronok-seronok menonton TV3, Buletin Utama yang penuh dengan kontroversi 30 minit pertama politik sahaja, Dekan menerima satu SMS daripada Bank AAAA (AAAA tu bukan nama sebenar). SMS itu berbunyi,

“RM0.00 AAAA: GBP2.00 was charged on your card num XXXX at XXXX on XX/03.”

Terkejut dengan SMS itu, Dekan berfikir sama ada ia betul daripada bank tersebut atau bukan. Kemudian Dekan berasa sedikit seram sejuk slightly selepas itu, kerana menjangkakan akan ada satu lagi SMS dengan nilai yang lebih tinggi. Dan tak lama selepas itu, “RM0.00 AAAA: GBP 10XX.20 was charged on your card num XXXX at XXXX on XX/03.



SHOOT!!

GBP siap. GBP tu Great Britain Pound mak aih! GBP1k x 5 = MYR5k!

Terus. “Hello AAAA, just now I received 2 SMSes bla bla bla. I need to verify bla bla bla… WTF.. bla bla bla. Blocked.. bla bla bla.. Thank you.” Skipping londang siap padahal boleh je cakap Melayu. ;P

Rupa-rupanya memang no kad kredit Dekan dicuri dan disalahgunakan. Trace kembali, tempat digunakan ialah daripada laman web booking flight dan hotel. Maka cuma satu cara sahaja penjenahat itu memperoleh, iaitu daripada laman web yang Dekan dah masukkan data kad kredit tersebut. Dekan ada menggunakan transaksi online menggunakan kad kredit untuk book tiket seperti tiket kapal terbang dan juga hotel. Selebihnya memang bayar tunai. Tunai tu maksudnya direct debit dari bank. Mungkin salah satu daripada laman web tersebut sudah dikompromis dan data Dekan telah digunakan tanpa pengetahuan. Takut juga jika komputer Dekan mempunyai malware, dan scanning telah dilakukan, Alhamdulillah ok. InsyaAllah.

Oleh itu, kepada semua pembaca harap berhati-hati jika mahu menggunakan transaksi secara online. Simpan no bank just in case. Jangan masukkan kad kredit jika anda rasa laman web itu meragukan. Oh ya, Dekan suspek laman web yang Dekan kena itu mempunyai https yang tidak di’trust’.

Sekian.

Kisah Touch n Go

Assalamualaikum w.b.t.,

Minggu lepas, cuti sekolah, memang banyak kenduri kahwin. Dekan pun mendapat 3 jemputan pada hari yang sama. Melaka, KL dan Perak. Disebabkan sepupu Dekan yang berkahwin, maka selamat tinggallah Melaka dan KL. Seperti biasa, untuk kemudahan, Dekan menggunakan Touch N Go versi Zinc untuk membayar tol. Versi Zinc ni maknanya kad Touch n Go ini dilink dengan kad kredit. Setiap kali nilai mencecah bawah daripada RM50, maka ia akan ditopup kepada suatu nilai yang anda pilih seperti RM100. Maka kad anda akan sentiasa penuh eh berisi.

Nak dijadikan cerita, sewaktu pulang daripada majlis perkahwinan sepupu di Kuala Kangsar, menuju ke rumah di Ipoh, ayah Dekan yang menggunakan Touch n Go menyentuh kad tersebut di satu tol. Namun kelihatan ia tidak memberi apa-apa kesan. Musykil dengan perkara tersebut, sama ada mahu touch undur dan touch di lorong sebelah atau teruskan sahaja dengan berprasangka ia sudah direkod. Palang touch and go tersebut sudah memang terangkat sebelum kad disentuh.

Maka, beliau pun teruskan sahajalah dengan niat menyentuh di lorong yang mempunyai jurutol sewaktu keluar nanti – Tunai dan Touch n Go. Sekali beliau sentuh untuk keluar, ting-ting. RM62.00! Dari Ipoh Selatan ke Simpang Pulai cuma RM1.80 lebih kurang, telah menjadi RM62.00. Anehnya, kalau diambil daripada Ipoh Selatan ke Skudai, harganya ialah RM70.90 mengikut Plus.

Terkejut dengan itu, ayah Dekan pun periksa dengan Khidmat Pelanggan tol itu, dan mendapati sebenarnya pembaca kad (card reader) tersebut tidak berjaya menangkap (capture) kad Touch n Go di Ipoh Selatan. Maka, kesimpulan yang Dekan buat, ia akan ambil nilai maksimum untuk satu perjalanan tol itu. Mengikut PLUS: Skudai – Ipoh Selatan = RM69.30.

Oleh itu, jika anda menggunakan kad Touch n Go, pastikan anda menyentuh betul-betul di tempat masuk dan keluar. Jangan pegi pecut pulak kalau gate keluar terbuka. Kelak ia akan menyusahkan anda. Melainkan jika tiada tempat masuk-keluar macam plaza tol open-system seperti di LDP. Kalau terangkat tu pecut terus tak apa. Salah mereka. Hihi. (Psstt.. Plaza tol LDP kaya suit. Hari-hari orang lalu. Sian orang duduk Puchong. Nak pergi mana-mana mesti kena lalu tol. :p )

Waktu Dekan dekat Seoul dulu ada satu alat tu macam keychain kegunaan seperti Touch n Go. Konsepnya sama. Haritu Dekan turun bas, tak touch. Pastu nak naik bas semula ada masalah. Nasib baik ada bawak translator, Mr Abong, yang juga rakan seperjuangan dahulu.

Kalau jadi masalah ini, anda boleh releasekan balik kat kaunter-kaunter Touch n Go yang berkenaan.
Itu sahaja cerita. 🙂

  • 4 Comments
  • Filed under: Zon Maklumat
  • Sajer-sajer.. LAlala

    Nilai Blog Saya~


    My blog is worth RM57593.28.

    How much is your blog worth?

    Listed In