Mungkin para pembaca sudah lama mendengar tentang pelan ini, dan Dekan sudah lama membpunyai SIM Kad 1Malaysia Unlimited Broadband (SKMM) yang dikatakan cuma RM25 sebulan secara pre-paid. Wah ini sudah bagus. Namun, ia tidak dibekalkan sekali dengan modem broadband.

Semalam, Dekan agak terdesak untuk menggunakan internet di suatu kawasan yang tidak mempunyai coverage Maxis yang baik. Maka, Dekan pun menggunakan modem broadband Maxis jenis E1552 dengan SIMkad broadband Celcom. Tatkala menyambung modem, satu popup muncul di interface Huawei Maxis Broadband iaitu “Please enter unlock code:”

Setelah dua kali cubaan, Dekan melihat jika ada solution di internet. Rupanya, modem-modem jenis ini perlu di’unlock’ terlebih dahulu menggunakan kod tertentu. Wah, ini macam-macam pula kerenah ini. :p Ia adalah berdasarkan kod IMEI modem anda sama ada broadband jenis ini dan macam-macam lagi.

Caranya ialah seperti berikut:
1. Masukkan no IMEI ke dalam website ini: http://a-zgsm.com/huawei.php atau http://a-zgsm.com/freecode/
2. Kemudian dapatkan no. unlock
3. Anda boleh menggunakan broadband Celcom anda di modem Maxis seperti dibawah

Untuk Simkad broadband 1 Malaysia seperti ini, bandwidth telah dicapped kepada 800MB sahaja walaupun untuk 30 hari. Maka kemungkinan ia lebih sesuai digunakan di Android Dekan berbanding broadband.

Baiklah, sekian sahaja wahai pembaca setia. 🙂