Salam semua pembaca sekalian,

Yahoo Alias boleh digunakan untuk menyamar identiti sebenar anda di Yahoo Messenger (YM) dan beberapa servis Yahoo yang lain. Katakan anda mempunyai email ‘abc@yahoo.com’, anda memboleh membuat alias ‘xyz’ di YM untuk menyamar identiti anda. Semua mesej yang ditujukan ke ‘xyz’ akan diterima oleh ‘abc’ iaitu anda.


Entri selepas ini mungkin Dekan akan terangkan lebih lanjut tentang feature Yahoo Alias yang telah Dekan gunakan sejak beberapa tahun dahulu lalu.


Baiklah sekarang kita akan mengcipta satu Alias iaitu mywindowsxp.

1. Buka YahooMail anda. Disebabkan Dekan memakai YahooMail Classic, maka interface tutorial ini adalah interface ‘classic’. ;p

2. Dalam Yahoo Mail tersebut, bahagian atas kanan, akan terdapat Option. Klik Option, dan pilih Mail Option.

Yahoo Alias 2

3. Kemudian, pada menu sebelah kiri, pilih ‘Account Information’.

Yahoo Alias 3

4. Anda akan di’prompt’ untuk password. Hal ini adalah untuk keselamatan. Masukkan password anda semula dan klik ‘Sign In’.

Yahoo Alias 4

5. Anda akan dibawa ke YahooProfile. Di sini adalah tempat untuk anda mengemaskinikan butiran peribadi anda. Walau bagaimanapun, tidak menjadi masalah jika butiran peribadi anda tidak mecukupi. Baiklah kita teruskan dengan tutorial. Lihat pada bahagian Account Settings.

6. Klik ‘Manage your Yahoo! aliases’.

Yahoo Alias 5

7. Terdapat satu deskripsi untuk Yahoo Aliases di situ. Ia mengatakan Yahoo Aliases boleh digunakan untuk Yahoo!Messenger, dan Yahoo Message Board untuk me’mask’kan (lebih kurang menyamarkan) Yahoo ID anda.

8. Klik pada Add an alias.

Yahoo Alias 6

9. Satu ruang akan terpapar dan isikan alias yang ingin anda gunakan. Dalam kes ini ‘mywindowsxp’. Kemudian klik ‘Save’.

Yahoo Alias 7

10. Tada.. Alias kepada YM sebenar Dekan, iaitu ‘mywindowsxp’ berjaya dicipta. Klik ‘Close’ dan ‘Sign Out’.

Yahoo Alias 8

11. Sekarang kita uji. Buka YM dan masukkan ID alias tadi beserta password email sebenar.

Yahoo Alias 10

12. Jeng3… Successful. Semua contact saya dalam YM asal dan alias-alias lain terdapat dalam alias tersebut.

Yahoo Alias 9

P/S: Sebelum anda teruja memesej rakan anda, pastikan anda melihat anda sedang memakai ID yang mana dahulu. Nanti takut silap terhantar kepada yang tidak berkenaan. :p

Yahoo Alias 11

Sekian, terima kasih!! Add Dekan sekarang di YM anda:

Post Yang Berkaitan