Archive for October, 2009

Surf internet di kiosk berbayar?

Salam,

Anda masih ingat entri tentang kiosk yang diletakkan di KL Sentral, KLIA dan tempat-tempat umum dahulu? Ya, anda boleh membaca entri Dekan yang lepas-lepas.

Ini ialah sebuah kiosk yang bagus bagi saya. Ia mempunyai pelbagai kemudahan seperti informasi percuma tentang pelbagai tempat menarik di Malaysia. Ia yang digelar Brain of Malaysia juga dikatakan mempunyai feature seperti “perkhidmatan Internet, telefon, mel video, pembayaran bil, tambah nilai prabayar dan termasuk tempahan e-ticketing”.

Tahniah diucapkan dengan adanya kiosk tersebut memudahkan pengguna semua khususnya rakyat Malaysia dan orang asing. Walau bagaimanapun, feature “perkhidmatan internet” di kiosk tersebut seperti tidak boleh digunakan walaupun dikatakan cuma dengan 20 sen anda boleh melayari web selama 2 minit.

Ceritanya begini. Pada satu tengah hari yang panas, Dekan dan rakan-rakan di KL Sentral menunggu rakan. Kebosanan, Dekan ke Kiosk informasi berhampiran. Dengan memasukkan RM0.20 ke dalam mesin tersebut dengan harapan dapat melayari internet sebentar, hancur apabila skrin berikut yang keluar:

Refund
Setelah koin dimasukkan berikut ialah skrin yang dipaaprkan.

Rupa-rupanya fungsi untuk melayari internet tidak boleh digunakan. Hm.. Apa nak buat. 🙁 Tiba-tiba, mata Dekan menangkap sesuatu. Jeng2, inilah dia:

Gadis Kiosk
Si Gadis tersebut menggunakan Kiosk di KL Sentral

Ya, tapi jangan salah anggap. Walaupun si gadis itu cun, tetapi Dekan bukan melihat itu sahaja, Dekan juga cuma melihat skrin yang dipaparkan oleh kiosk tersebut. Tekanku betul. Si gadis itu yang sedang… melayari Utusan, Berita Harian online dan juga… Friendster.. Social Networking.. Ish3.

Alangkah bagusnya kalau kiosk tersebut boleh beroperasi menggunakan duit RM0.20 yang Dekan masukkan tadi. Tapi, bagus jugak kalau ada cara lain macam awek tadi buat. Hehe. Tq ajar Dekan ek.

Friendster
Antara website rangkaian sosial yang dilayari

Bolehla lepas ni kalau bosan-bosan Dekan surf internet di situ lagi. Hehe. :p

Harap lepas ni si pembuat kiosk boleh memperbaiki kiosk semula untuk kemudahan awam. Sekian, terima kasih. Jangan saman saya ye. Anda x rugi pape.

Mungkin added feature yang Dekan boleh cadang kat website info macam itu ialah satu fungsi tambahan rss feed untuk surat khabar online. 🙂

P/S: Oh ya, klue special untuk pembaca mywindowsxp cara melayari internet tersebut: ‘Link‘. 🙂

Salam semua pembaca sekalian,

Yahoo Alias boleh digunakan untuk menyamar identiti sebenar anda di Yahoo Messenger (YM) dan beberapa servis Yahoo yang lain. Katakan anda mempunyai email ‘abc@yahoo.com’, anda memboleh membuat alias ‘xyz’ di YM untuk menyamar identiti anda. Semua mesej yang ditujukan ke ‘xyz’ akan diterima oleh ‘abc’ iaitu anda.


Entri selepas ini mungkin Dekan akan terangkan lebih lanjut tentang feature Yahoo Alias yang telah Dekan gunakan sejak beberapa tahun dahulu lalu.


Baiklah sekarang kita akan mengcipta satu Alias iaitu mywindowsxp.

1. Buka YahooMail anda. Disebabkan Dekan memakai YahooMail Classic, maka interface tutorial ini adalah interface ‘classic’. ;p

2. Dalam Yahoo Mail tersebut, bahagian atas kanan, akan terdapat Option. Klik Option, dan pilih Mail Option.

Yahoo Alias 2

3. Kemudian, pada menu sebelah kiri, pilih ‘Account Information’.

Yahoo Alias 3

4. Anda akan di’prompt’ untuk password. Hal ini adalah untuk keselamatan. Masukkan password anda semula dan klik ‘Sign In’.

Yahoo Alias 4

5. Anda akan dibawa ke YahooProfile. Di sini adalah tempat untuk anda mengemaskinikan butiran peribadi anda. Walau bagaimanapun, tidak menjadi masalah jika butiran peribadi anda tidak mecukupi. Baiklah kita teruskan dengan tutorial. Lihat pada bahagian Account Settings.

6. Klik ‘Manage your Yahoo! aliases’.

Yahoo Alias 5

7. Terdapat satu deskripsi untuk Yahoo Aliases di situ. Ia mengatakan Yahoo Aliases boleh digunakan untuk Yahoo!Messenger, dan Yahoo Message Board untuk me’mask’kan (lebih kurang menyamarkan) Yahoo ID anda.

8. Klik pada Add an alias.

Yahoo Alias 6

9. Satu ruang akan terpapar dan isikan alias yang ingin anda gunakan. Dalam kes ini ‘mywindowsxp’. Kemudian klik ‘Save’.

Yahoo Alias 7

10. Tada.. Alias kepada YM sebenar Dekan, iaitu ‘mywindowsxp’ berjaya dicipta. Klik ‘Close’ dan ‘Sign Out’.

Yahoo Alias 8

11. Sekarang kita uji. Buka YM dan masukkan ID alias tadi beserta password email sebenar.

Yahoo Alias 10

12. Jeng3… Successful. Semua contact saya dalam YM asal dan alias-alias lain terdapat dalam alias tersebut.

Yahoo Alias 9

P/S: Sebelum anda teruja memesej rakan anda, pastikan anda melihat anda sedang memakai ID yang mana dahulu. Nanti takut silap terhantar kepada yang tidak berkenaan. :p

Yahoo Alias 11

Sekian, terima kasih!! Add Dekan sekarang di YM anda:

  • 5 Comments
  • Filed under: Chat IM
  • Sajer-sajer.. LAlala

    Nilai Blog Saya~


    My blog is worth RM57593.28.

    How much is your blog worth?

    Listed In