Assalamualaikum dan selamat pagi semua,

Tahun lepas Google ada mengumumkan perkhidmatan diagnostik untuk “safe browsing” (peluncuran selamat) untuk digunakan sebagai pemudah pembacaan daripada Safe Browsing API yang diperkenalkan sebelum itu. Konsepnya diterangkan di dalam paper ini yang mana setiap url yang anda taip akan discan oleh Google dahulu.

Kadang-kadang jika anda membuat carian di Google, anda akan melihat ada satu pernyataan bersama result anda iaitu: ‘This site may harm your computer‘. Itu menunjukkan Google telah rayap (crawl) ke laman web tersebut dan menjumpai virus, coding yang malicious dan sebagainya.

Tadi, Dekan pun mencuba Safe Browsing Diagnostic ini dengan menaip di url: http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=www.gov.my
untuk melihat laman web rasmi kerajaan Malaysia. Kelihatan result (gambar di bawah) yang dipaparkan menunjukkan tiada virus di laman web tersebut. Maka laman web tersebut boleh dipercayai.

Google Malware
Result untuk laman web www.gov.my

Kemudian Dekan test beberapa laman web lagilah. Ada yang keluar result, ada yang tiada seperti laman blog ini. Kemudian tergatal pulak tangan menaip google.com sendiri. Hasilnya:

Google Malware
Laman web google.com dicuba. Aik? Ada malware?

…Opss. Kelihatan laman web ini dikatan mempunyai malware. 😛 Menarik juga ya. Hati-hati dengan Google.

Happy holiday. 🙂

Post Yang Berkaitan