Archive for May, 2009

Sudahkah anda mencuba Windows 7?

Assalamualaikum,

Windows image

Sudahkah pembaca sekalian mencuba Sistem Pengoperasian terbaru iaitu Windows 7? Versi RC atau Release Candidate (selepas versi Beta) telah dikeluarkan oleh pihak Microsoft pada hujung bulan April lalu. Anda boleh memuat turun secara percuma daripada laman web Microsoft.

Walau bagaimanapun, Dekan sendiri belum berkesempatan mencubanya. Hehe.. Secara lebih jujur, Dekan tidak mencubanya di PC sendiri, tetapi cuma di dalam VMware sahaja, dan ini membuatkan penggunaan grafik oleh Windows 7 terhad. Untuk tidak menghampakan anda, terdapat rakan-rakan blogger yang pernah mencubanya dan ada membuat sedikit review mengenainya.

Ulasan Mengenai Windows 7 RC
Windows 7 RC Sedia Di Cuba Oleh Semua Orang
Muat Turun Windows 7 Beta Secara Percuma
Muat-turun percuma Windows 7 Beta!
Cara-cara Nak Install Windows 7 Beta

Selamat membaca. Jika ada review yang lebih spesific dan menarik sila beritahu ya. Dekan akan update senarai di atas. Sekian sahaja.. 🙂 BTW, jeng3.. di sinilah tempat Dekan memuat turun Windows 7 dan lain-lain perisian..

MSDN
KLik-klik saja dah dapat key ori. Hehe. (Klik gambar untuk besarkan.)

“Harapkan ada MSDN (Microsoft Developer Network) tetapi tidak digunakan, bak aiskrim tidak dimakan.” Pepatah ini direka cipta Dekan sendiri dan tidak kena mengena dengan yang lain. Harap maklum.

Jumpa lagi.. 🙂

  • 6 Comments
  • Filed under: Zon Maklumat
  • Salam pembaca semua,

    Semasa kejatuhan ekonomi ini, banyak orang yang kehilangan pekerjaan mahupun sukar untuk mendapatkan pekerjaan bagi fresh graduate. Akan tetapi ramai juga yang bijak dan menggunakan cara ini – melakukan perniagaan sendiri. Tidak kiralah sama ada anda mempunyai kemahiran komputer, menyanyi nasyid, membuat kek, menjahit, membuat panduan ebook dan lain-lain lagi, anda boleh expand kan kemahiran anda tersebut kepada ‘mesin membuat duit’. Banyak juga iklan di Mudah.my, lelong, ebay, lowyat dan sebagainya semakin meningkat asalkan ia bisnes yang akan menguntungkan. Walau bagaimanapun, berhati-hatilah terhadap orang-orang yang mengambil kesempatan mengiklankan barangan palsu dengan harga murah.

    SSM

    Baiklah, sebeleum itu, perlu diingatkan perniagaan ialah enterprise yakni anda dan diri anda ialah perniagaan yang anda lakukan, manakala syarikat ialah berlainan. Dekan cuma mengajar cara mendaftar ‘perniagaan’ berdasarkan pengalaman bersama housemate tatkala beberapa bulan lepas (March 2009) dan ia mungkin proses yang berlainan di masa akan datang.


    Apa yang anda perlu ada (sebelum pergi SSM) mendaftar perniagaan?

    1. Sedikit pengetahuan tentang pendaftaran perniagaan.
    2. Nama syarikat – 3 cadangan diperlukan.
    3. Duit pendaftaran – RM70 (untuk proses keseleruhan satu nama tred)
    4. Kad pengenalan
    5. Baca borang-borang contoh yang perlu diisi. (tidak wajib, tapi penting)

    Itu sahaja bagi Dekan, tetapi anda boleh juga baca ini dan ini, ini juga sebagai rujukan.

    1. Sedikit pengetahuan antuk pendaftaran perniagaan.
    Pertama skali anda go through semua yang ditulis dekat sini: FAQ Pendaftaran Perniagaan dan ini.
    Muat Turun juga panduan PENDAFTARAN PERNIAGAAN ini yang ditulis SSM.
    Permohonan Nama Perniagaan, dan Prosedur Pendafratan.


    2. Nama syarikat:

    Anda boleh mereka-reka nama syarikat anda sendiri. Akan tetapi, pastikan nama tersebut tidak digunakan oleh orang lain dan nama tersebut tidak termasuk dalam nama-nama yang telah dirizabkan. Sila rujuk Permohonan Nama Perniagaan. Satu trik yang anda boleh lakukan ialah dengan mendaftar di laman web e-info ini secara percuma, dan melihat kesemua nama yang telah berdaftar. Sedikit sebanyak anda boleh mereka-reka nama syarikat anda nanti.

    3. Duit pendaftaran:
    Ramai yang tertanya-tanya berapa ringgit yang diperlukan untuk mendaftar. Sama seperti kami dahulu juga jenuh mencari laman web dan forum yang menunjukkan exact amaun yang perlu semasa pendaftaran. Setelah pergi sendiri, ianya tidak melebihi RM70.
    Pendaftaran = RM30(jika menggunakan nama sendiri, eg. AHMAD SAIFUL ENTERPRISE) @ RM60 (jika menggunakan nama tred)
    Sijil dan lain-lain = RM10
    Setiap Cawangan lain = RM5 (ni tidak perlu jika tiada cawangan seperti Dekan)


    4. Kad pengenalan:

    Ini tak payah cakap pun xpe kot. Mestila nak jalan-jalan sekitar bandar membawa Kad Pengenalan. Nanti kena tangkap silap-silap kena hantar endon lak.


    5. Baca borang-borang contoh yang perlu diisi. (Penting)

    Sebelum anda terkontang kanting di SSM ada baiknya anda memuat turun dan membaca syarat-syarat perniagaan, dan contoh borang yang anda perlu isi.
    1. Borang PNA42
    2. Borang A

    Kemudian, anda bolehlah ke Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) yang terdekat untuk urusan pendaftaran. Yang penting, datang awal, kerana urusan pemprosesan mungkin memakan masa satu hari dan bukan satu jam seperti yang tercetak di mana-mana dokumen. 😛 (Based on experienced…)

    Inilah sedikit sebanyak panduan ringkas untuk anda. Jika ada sebarang pertanyaan, pembetulan, dan sebagainya, silalah tinggalkan komen anda. Sememangnya ada pembaca yang lebih arif daripada Dekan yang boleh menyumbang idea disini. Sekian. 🙂

  • 174 Comments
  • Filed under: Zon Maklumat
  • Kenapa TAC Maybank2u anda penting?

    Kerana ini:

    maybank2u

    Satu TAC yang anda peroleh semasa melakukan proses pembayaran atau peralihan wang di Maybank2u;
    1. boleh digunakan selama mana sesi anda menggunakan Maybank2u selagi anda belum logout
    2. untuk lebih tepat, mengikut laman web TAC Maybank2u sendiri, ianya berkesan selama 2 jam (mungkin sebagai satu ukuran sekuriti.)
    3. beberapa transaksi boleh dilakukan menggunakan TAC tersebut bermakna jika ia jatuh ke tangan yang salah, wang anda sudahpun kering di akaun

    Kerana itulah wujudnya beberapa email dan laman web palsu seperti yang terdapat di sini (sila lawat), di sini, di sini lagi, sini juga dan pelbagai lagi komplen di seluruh Malaysia. Kaedah yang berkesan untuk ‘menarik’ duit anda semasa transaksi bank bukanlah dengan menggodam laman web bank tersebut, tetapi cuma memalsukan satu website supaya kelihatan seakan-akan laman web bank tersebut. Ia di panggil ‘phishing’ sama seperti kaedah mencuri username dan password friendster anda dahulu.

    Oleh itu, berhati-hatilah, dan jangan mendedahkan TAC anda kepada sesiapa yang meminta TAC anda sama ada melalui email, sms, telefon, dan sebagainya jika bukan anda yang melakukan transaksi tersebut. Ia mungkin seorang penjenayah yang cuma menyamar sebagai kakitangan bank. Tidak lupa juga teknik men’spoof’kan email seperti seakan-akan entri Dekan dahulu digunakan dalam email penjenayah.

    Sebaiknya jika ada kemusykilan, hubungilah pihak bank dan sahkan masalah anda tersebut. Jika anda terlihat masalah sebegitu berlaku, anda juga boleh membuat laporan, sama ada di MyCERT(Letakkan kategori sebagai Fraud atau Forgery.. (Dem, double check balik macam tak sesuai lak, letakla banyak sikit ‘kategori’ Mycert syg..) atau letak ‘Others‘), atau lebih mudah lagi dengan menyumbang tenaga mengklik Menu HELP -> “Report Web Forgery…” di Mozilla Firefox anda jika anda mendapati terdapatnya laman web sebegitu. Dengan ini Mozilla boleh menagmbil tindakan memblock akses ke laman web tersebut.

    Sekian sahaja, berhati-hati semasa melakukan urusan online. 🙂

    P/S: Hati-hati JANGAN tandakan mywindowsxp.info pula semasa sedang mencuba-cuba cara di atas. :p

    Sajer-sajer.. LAlala

    Nilai Blog Saya~


    My blog is worth RM57593.28.

    How much is your blog worth?

    Listed In