Salam semua,

Tiba-tiba tertarik pula pada satu headline di dalam Yahoo news: Wanted: Computer hacker… to help government. Hehe.

United States sekarang sedang mahu memperketatkan sekuritinya dan berikut ialah sedikit intipati yang terdapat dalam artikel tersebut:

– Satu iklan mencari sekuriti professional atau seseorang yang borkebolehan berfikir seperti seorang penggodam telah diletakkan oleh General Dynamics Information Technology bagi pihak Homeland Security Department daripada United State.

– Pemohon, mengikut iklan tersebut, mestilah faham akan tools dan taktik untuk menggodam dan mestilah berkebolehan menganalisa trafik internet dan mengenalpasti kelemahan di dalam sistem persekutuan.


– Setiausaha Pertahanan, Robert Gates, mengatakan Pentagon akan menambah bilangan pakar siber daripada 80 ke 250 orang menjelang 2011.

– David Powner berkata di Kongress pada bulan lepas bahawa US tidak mempunyai pelan pemulihan untuk bencana digital.

– Ketua-ketua industri memberitahu Kongress bahawa penguatkuasaan undang-undang dan beberapa perlindungan lain telah pun luput untuk menghindarkan ancaman daripada penjenayah, terrorist, dan juga negara luar yang tidak ‘friendly’.

– Baru minggu lepas, seorang bekas pegawai rasmi kerajaan mendedahkan pengintip (spies) telah berjaya menggodam grid elektrik US dan meninggalkan program komputer yang akan mengganggu servis tersebut. Pencerobohan tersebut hanya diketahui selepas syarikat elektrik memberi kebenaran kepada kerajaan untuk mengaudit sistem mereka.

Untuk maklumat selanjutnya anda boleh membaca di laman web di atas mahupun di sini. Sesiapa pencari kerja yang berminat? Hehe. Mungkin opsyen untuk bekerja di Malaysia, anda boleh mencuba CyberSekuriti dan juga syarikat sekuriti yang lain. 🙂

Sekian sahaja. 🙂

Post Yang Berkaitan