Archive for February, 2009

Salam pembaca sekalian,

Tip kali ini adalah daripada seorang client projek baiki komputer kami. Jarang sekali seorang perempuan Dekan lihat amat pandai dalam selok-belok komputer seperti beliau. Impressi pertama Dekan, hampir semua perisian dalam komputer beliau up-to-date, dan kemahiran troubleshoot komputer yang boleh dikatakan level intermediate. Cuma satu kelemahan beliau, ‘takut’ untuk melakukan format. 😛 Ampun kak.

Baiklah. Begini ceritanya. Ketika Dekan terlupa membackup driver, Dekan mestilah terpaksa membuka casing CPU tersebut untuk melihat jenis motherboard. Tatkala Dekan mencapai skru driver untuk membuka, ketawa kecil client sorang ini. “Dik, xyah susah2. Sekarang zaman teknologi lah. Cni, cucuk pendrive akak.”

Keliru dengan apa yang hendak dilakukan client tersebut, Dekan membiarkan sahaja dia sambil melihat telatahnya yang kununnya ingin mengajar Dekan. Sambil tersenyum, beliau mengklik satu software yang dinamakan CPU-Z. Dan yang muncul ialah, jeng3! Sistem komputer tersebut!


Contoh: Sistem hardware komputer personal Dekan sekarang

Terkesima Dekan melihatnya.. Semua maklumat PC Dekan daripada motherboard, RAM, Memory semuanya terpapar di skrin.


CPU-Z ialah salah satu perisian yang dibangunkan oleh CPUID yang boleh digunakan untuk melihat maklumat hardware untuk sesuatu komputer. Tanpa installasi diperlukan cuma klik 2 kali sahaja untuk ‘run’kan perisian tersebut, perisian tersebut boleh disimpan dalam pendrive untuk kemudahan. Anda boleh mendapatkan meklumat lanjut tentang CPU-Z secara di laman web nya atau cuma klik sini untuk muat turun versi 1.50 secara PERCUMA.

Maka dengan ini Dekan tidak perlu bersusah payah lagi membuka motherboard untuk melihat jenis dan versi. Terima kasih banyak-banyak. 🙂

  • 4 Comments
  • Filed under: Perisian
  • Salam semua pembaca,

    Sejak dua, tiga hari lepas, Dekan kerap mendapat ‘BUZZ‘ dari rakan-rakan dan mesej yang seterusnya agak pelik. Ia berbunyi begini:

    “I have been taking Acai pills now for two months and already lost 34 pounds, it is the same stuff that was on oprah and cnn, Mike and Jen lost so much weight too with no diet or excersise. Get it now, its only five bucks a bottle, we are living proof that it works like magic. Get it over at http://wavepeel.com”

    Ini cuma salah satu daripadanya. Ada banyak lagi mesej seumpamanya selalu dipaparkan oleh rakan-rakan yang lain pula. Tapi, Dekan tidak pula mengklik laman web yang dipaparkan kerana mensyaki sesuatu. Mungkinkah mereka ini terkena worm? Worm Yahoo Messenger mungkin. Ataupun akaun Yahoo Messenger mereka sudah dikompromis, atau sudah diketahui orang.


    Contoh screenshot rakan Dekan yang terkena – Klik untuk besarkan

    Jika anda mengalami perkara yang sama, apa kata kita bertukar-tukar mesej yang dipaparkan. Mungkin ada di sini yang mempunyai idea tentang apa yang berlaku. Satu lagi nasihat Dekan, jika kelihatan rakan yang dikenali mem’BUZZ‘ dengan cara seperti di atas, dinasihatkan beritahu mereka untuk menukar password dan scan komputer mereka untuk virus.

    Marilah sama-sama berkongsi pendapat. 🙂

    Update: Setelah menjalankan kajian tentang laman web tersebut, kelihatan page-page tersebut adalah sama. Tetapi tiada pula sesuatu yang membahayakan di dalam website tersebut seperti drive-by download dan sebagainya. Dekan tak pasti antivirus boleh kesan atau tidak, yang pasti ia sesuatu yang menarik jika worm tersebut travel melalui Yahoo Messenger. 🙂


    Analisa binary ke atas laman web pertama.(snippet)


    Analisa binary ke atas laman web kedua.(snippet)

    Kelihatan kedua-dua laman web tersebut mempunyai kandungan yang sama. Adakah ia salah satu strategi marketing ataupun ia adalah virus Downadup/Conficker yang sedang hangat diperkatakan?

  • 15 Comments
  • Filed under: Chat IM, Virus
  • Assalamualaikum,

    Satu perkara yang menjadi masalah kepada kebanyakan orang selepas format ialah sesuatu yang dipanggil ‘driver’. Dekan juga menghadapi masalah yang sama pada mulanya. terpaksa buka internet mencari driver yang sesuai untuk komputer tersebut. Ada juga yang install monitor driver, printer driver, scanner driver, yang memang agak mengambil masa dan sukar dipraktikkan.

    Akhirnya satu jalan penyelesaian telah dijumpai. Rakan Dekan mempunyai satu perisian yang dipanggil ‘Driver Genius’ yang boleh digunakan untuk mem’backup’ driver sebelum memformatnya. Dengan menggunakan perisian ini, kerja kami terjimat sebanyak 2-3 jam. 🙂


    Screenshot untuk Driver genius tersebut – Klik gambar untuk besarkan.

    Install perisian ini dahulu, kemudian backup semua driver (sama ada driver grafik, driver printer, driver monitor, driver scanner, driver audio, driver motherboard dan lain-lain lagi) yang terdapat dalam komputer tersebut ke dalam satu folder di pendrive anda. Kemudian barulah format komputer tersebut. Selepas segalanya selesai, install kembali perisian tersebut, dan ‘load’ kembali driver yang terdapat dalam pendrive.

    Walaupun muat turun yang terdapat dalam laman web Driver Genius ini ialah versi percubaan, saya pasti anda boleh membelinya ataupun mendapatkannya di tempat lain. 😛


    P/S: Baru-baru ini ada rakan serumah Dekan mengajak menjalankan perniagaan membaiki PC. Biasalah, bila sudah bosan malam-malam, beginilah kami. Ada sahajalah yang mereka-reka idea. Baiki PC lah, E-book lah, Consulting lah. Maklumlah semua dalam rumah ini dalam bidang IT. Cuma domainnya saja lain-lain. 🙂

    Nak dijadikan cerita, ada sorang ni letaklah iklan baiki PC. Kemudian adalah pemanggil-pemanggil menelefon. Hehe. rezeki jugak tuh. Antara pengalaman menarik semasa membaiki PC ini ialah kami dapat belajar sesuatu yang berkenaan masalah orang ramai. Mungkin nanti Dekan boleh postkan di sini masalah dan jalan penyelesaiannya. 🙂

    Sekian sahaja. Semoga ini membantu kerja-kerja anda yang berkenaan. 🙂

  • 2 Comments
  • Filed under: Perisian
  • Sajer-sajer.. LAlala

    Nilai Blog Saya~


    My blog is worth RM57593.28.

    How much is your blog worth?

    Listed In