Archive for January, 2009

‘Hacked by’ thingy.. Syabas2

Maghrib tadi.

Yahoo Query.

Sebelum itu. Dalam minggu ini, kebanyakannya Visited by Google. Betulkah Google? Ok. Maghrib tadi. Checking log ‘visited from’. Yahoo Query: ‘www.mywindowsxp.info‘.

Tada… 🙂

Syabas2..

Haha. Tapi bukanlah satu perkara yang mengejutkan. Hampir tiap-tiap hari jumpa perkara sebegini. Daku tertunggu2 bilakah sampai waktunya. Akhirnya ada jugak orang memberi perhatian. Hehe. Agak busy sampai website sendiri tak update. (Agaknya akibat slalu ‘update’ website orang dulu-dulu kot. :p), Tapi xpe, Dekan ada ujian pen certified. Inform accordingly taw. 🙂 Tapi bila klik xda apa plak. Hm..

Oklah. Terima kasih sahajalah. Bye2. 🙂

 • 2 Comments
 • Filed under: Suka-suka
 • Salam pembaca sekalian,

  Setelah saban hari bekerja dengan sekuriti di internet (walaupun website sendiri tak secure, lolz), baru-baru ini membuatkan Dekan terfikir sebentar tentang sekuriti fizikal atau zahir yang berlaku di sekeliling kita. Baru-baru ini banyak pula kes-kes yang berlaku akibat kecuaian ‘fizikal sekuriti’ antara rakan-rakan Dekan. Mungkin sedikit sebanyak kisah berikut akan membuatkan anda lebih berhati-hati dalam kehidupan harian anda.

  Laptop dicuri ketika diletakkan di dalam kereta

  Al-kisahnya rakan Dekan dan teman wanitanya pergi ke Giant Kelana Jaya untuk membeli barang pada suatu malam. Laptop mereka berdua (ada dua laptop) diletakkan di dalam kereta. Di bawah, tempat duduk belakang dan agak tersorok. Meninggalkan kereta dalam lingkungan 30 minit, meninggalkan kesan keterkejutan yang amat kerana cermin tempat duduk belakang telah dipecahkan dan laptop mereka telah tiada. Lihat gambar di bawah.

  Untuk lebih cerita dan gambar anda boleh rujuk ke website beliau.

  Rumah dipecah masuk ketika tidur

  Ada seorang rakan Dekan ini duduk di sebuah apartmen mewah di Seksyen 14 Petaling Jaya. Tinggal seorang diri. Suatu malam, beliau sedang tidur, apartmennya dicerobohi. Laptop dan telefon bimbit hilang keesokannya. Tiada kesan sebarang pencerobohan. Tingkap tutup. Pintu kunci. Semua barang tersusun kemas lagi. Pelik bukan. Satu teori. Pencuri tersebut mempunyai kunci masuk ke apartmen tersebut kerana penyewa sebelum ini pernah kehilangan kunci pintu. Oleh itu, pasanglah kunci mangga sebagai langkah keselamatan jika anda menyewa di mana-mana.

  Dipukul ketika sedang berjalan seorang diri

  Seorang rakan yang lain pula, entah kenapa beliau agak bosan di rumah, keluar berjalan-jalan di sekitar. Mungkin beliau ini tidak tahu bahaya di KL tatkala malam (mungkin juga kerana beliau bukan orang sini) beliau bergerak ke arah KL Sentral. (Oh ya, beliau tinggal di apartmen berdekatan.) Semasa berdiri di Stesen Monorail untuk melintas jalan, tidak semena-mena, beliau dipukul dari belakang. Terkejut, beliau cuba mempertahankan diri. Kemudian sekejap saja datang pula serangan dari arah lain. Rupanya rakan makhluk tersebut. Datang menaiki motor, mereka cuba mengepau beliau. Disebabkan terkejut dicampur dengan takut dan dicampur juga dengan ketidakfahaman bahasa sini, (mungkin penyerang orang Melayu), Alhamdulillah, beliau sempat melarikan diri. Akan tetapi mereka sebelum itu berjaya jugalah memukul beliau dan merampas wallet dan telefonnya. Oleh itu, janganlah merayau di KL tatkala di tengah malam.

  Oleh itu, pesanan penaja (Dekan) kali ini, agar anda sentiasa berhati-hati dalam kehidupan seharian. 🙂 Sekian.

  P/S: Baru-baru ini Dekan ter’browse’ satu blog yang mempunyai gambar-gambar tentang kehidupan sebenar. Terinsaf juga membacanya.

  Banyak kerja kosong bahagian IT

  Salam pembaca semua,

  Baru-baru ini Dekan melawat satu pameran kerjaya di Lembah Tengah (Mid Valley) Kuala Lumpur. Dekan pergi bersama rakan-rakan serumah. Selain itu, terdapat juga rakan-rakan UTM yang mencari kerja turut sama hadir di sana. Berjumpa dengan mereka juga salah satu tujuan Dekan ke sana.

  Antara yang menarik yang dapat Dekan simpulkan semasa berjalan-jalan di Malaysian Career Training Fair oleh Jobstreet ini ialah terdapat banyak lubang kerja di bahagian IT atau information sistem ini. Bidang IT ini agak meluas, selain Programmer, ada juga Sistem Engineer, Network Engineer, dan lain-lain lagi yang agak payah juga sebutannya (sambil menunjukkan jari ke posisi Exploit Shield Analyst :p ).

  Oleh itu, kepada anda yang masih belajar tentang IT, anda tidak perlu risau akan kerjaya. Terdapat banyak cabang yang anda boleh terokai tanpa mengira apa yang anda sedang belajar sekarang. Sebagai contoh, terdapat rakan serumah Dekan yang mengambil jurusan IT Multimedia waktu belajar dahulu, sekarang bekerja sebagai programmer untuk applikasi dot net (.net).

  Menyentuh sedikit tentang bidang kerjaya di sini, terdapat banyak juga kerja di sektor perkilangan atau kejuruteraan selain banking, makanan, dan lain-lain lagi. Teringat Dekan sewaktu di UTM dahulu, mengambil kos Computer Engineering atau Kejuruteraan Komputer (dan agak mencabar juga ketika itu kerana ia bukan kos Elektrikal dan kos Sains Komputer yang core), dan kini peluang kerjaya kami terbahagi kepada dua bahagian iaitu Engineering dan IT. Alhamdulillah, rezeki mencurah-curah juga kesudahannya. Sekarang boleh dikatakan separuh daripada rakan sekelas bekerja di sektor kejuruteraan dan separuh lagi bahagian IT. 🙂 Jadi kepada setiap pertanyaan di entri sebelum ini tentang kos ini, jangan risau, peluang anda cerah. 🙂

  Tujuan sebenar Dekan ke MidValley bukan untuk mencari kerja baru, tetapi untuk melihat PostGraduate punya booth sambil memikirkan opsyen untuk sambung belajar. Banyak juga universiti tempatan dan luar membuka booth di situ. Antara bidang yang menarik bagi Dekan ialah Information Security, Networking dan juga Engineering Electrik Micro/Computer/Telekomunikasi (pikir-pikir2).

  Di sini ialah senarai syarikat yang turut serta untuk Career Fair tersebut. Tiada gambar yang diambil semasa lawatan tersebut maka tidak dapatlah dikongsi di sini. Bagi yang masih mencari kerja, Dekan ucapkan semoga berjaya. Usaha, Doa, dan Tawakkal, insyaAllah diperkenankanNya. 🙂

 • 13 Comments
 • Filed under: Zon Maklumat
 • Sajer-sajer.. LAlala

  Nilai Blog Saya~


  My blog is worth RM57593.28.

  How much is your blog worth?

  Listed In