Assalamualaikum,

windowsxp2.jpg

Windows XP

Satu artikel menarik di internet oleh seorang dari Yahoo Tech, Christopher Null, yang mengatakan Windows XP akan keluar daripada pasaran pada Jun 2008. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menggunakan Windows XP anda sampai bila-bila. Cuma pengeluarannya akan berhenti mengikut artikel tersebut.

Saya rasa banyak syarikat yang masih menggunakan Windows XP. MAk ayah, kakak adik, ramai selesa menggunakannya kerana interfacenya lebih user friendly tambahan Windows XP sudah sebati dengan kehidupan harian kita. So, siapa pengguna Windows XP sini angkat tangan! 🙂 Yes2, banyak rupanya.. Banyak kritikan telah diterima artikel tersebut. Begitu juga agak sukar kepada semua pembuat software dan hardware seluruh dunia untuk memastikan produk mereka Vista-friendly. So, jangan risau.

Windows Vista

Sekarang banyak laptop sudah di’equip’kan dengan Windows Vista. Pemberhentian pengeluaran produk Windows XP ini adalah untuk memberi laluan kepada pasaran Windows Vista pada masa akan datang. Berapa ramai sudah yang memakai Vista? Saya pun belum serasi lagi dengan Vista. Laptop adik saya kot yang ada Vista Home Edition pun. Selebihnya semua komputer (di rumah dan di sini) adalah Windows XP. Walau bagaimanapun, kepada pembaca semua, saya akan terus post tentang Windows XP selagi saya tidak menukar ke Windows Vista. 🙂

Sneak Peak

Will Windows XP really no longer be on sale after June 30? Sorry for the double negative, but no. All this means is that Microsoft will stop selling the OS. Finding a computer with XP preinstalled will likely be very difficult, as well. However, you’ll still be able to find copies for the foreseeable future, and likely the unforeseeable one, too. See for yourself: You can find copies of just about any Microsoft product, including ancient versions of Windows and even MS-DOS, by simply searching online. But hang on to your current copy of Windows XP. You may need it down the road if you don’t want to move to Vista..
Baca artikel seterusnya di sini.

Sekian. 🙂

Post Yang Berkaitan