Archive for January, 2008


Laman web Wikipedia Bahasa Melayu
Salam penmbaca budiman,Tahukah anda wikipedia untuk Bahasa Melayu telah diwujudkan pada 2003 lagi. Anda boleh melayari wikipedia tersebut di http://ms.wikipedia.org. Wiki bermaksud laman web untuk pengguna menyunting kandungan secara berkumpulan. Pedia bermaksud ensiklopedia.

Anda boleh menyumbang sendiri istilah Bahasa Melayu di wikipedia Melayu ini dengan mendaftar diri sebagai penyunting. Sehingga post ini dibuat, terdapat 26665 istilah sahaja di sini dan ia memerlukan tambahan perkataan yang banyak lagi.

Mungkin suatu hari nanti Dewan Bahasa dan Pustaka akan meng’internet’kan Kamus Dewan untuk kemudahan orang ramai? Siapa tahu. Selain memudahkan rujukan, ia memartabatkan penggunaan Bahasa Melayu (menggunakan BM dengan betul).

🙂

Semua Tentang Feedcount Chicklet 2

Antara kepentingan atau kelebihan feedcount chicklet ialah untuk menunjukkan kepada pembaca blog anda tentang bilangan pembaca yang telah melanggan artikel anda. Ia secara langsung menunjukkan artikel anda mendapat sambutan selain memberitahu betapa berbaloinya blog anda tersebut. Jika bilangan pembaca makin banyak, makin berbaloilah pembaca baru yang akan melanggan.

Cara mengubah angka feedcount chicklet

Sesiapapun (blogger) mahu feedcount mereka bertambah dari sehari ke sehari. Trik berikut adalah amat menarik tetapi agak kurang bermoral jika dilihat dari sudut yang positif. Anda boleh mengubah angka feedcount anda kepada ratusan atau ribuan. Bukan untuk menggalakkan anda, tetapi sekadar ilmu buat anda. 🙂

Pembaca di blog saya sekarang :
Tidak percaya bukan? Saya cuma meletakkan angka kecil di atas. Sebenarnya pembaca blog saya adalah 500 orang ke atas seperti yang saudara semua lihat. Masih tidak percaya? Oklah, tipu saja. Pembaca blog saya adalah seperti angka di atas. Semasa post ini dibuat, terdapat 52 pembaca email (15 mengesahkan) dan selebihnya menggunakan feed reader seperti google reader dan yahoo reader saya tidak pasti.

Cara saya membuat feedcount seperti itu amat mudah. Cuma ubah bahagian koding HTML asal pada bahagian ‘/%7Efc/MalaysianComputerTechnicalBlog’ kepada feedreader blog yang mempunyai angka yang tinggi. Saya gunakan feedcount rakan sekelas saya, Cypherhackz.net untuk ‘penipuan’ di atas. Jangan tiru saya ya.

Bagaimanapun, jika anda musykil dengan sesuatu blog, anda boleh periksa dengan menaip di browser anda
Gantikan MalaysianComputerTechnicalBlog dengan feed blog tersebut. [via previous post.]

 • 6 Comments
 • Filed under: Tip Blogger
 • Semua tentang Feedcount Chicklet

  Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

  Feedcount Chicklet

  Sebelum ini saya ada post tentang bagaimana melihat feedcount sebenar sesuatu website. Kali ini saya akan membicarakan tentang pelbagai trik dan tip yang lain untuk feedcount chicklet ini.

  Sebelum itu, kepada sesiapa yang masih baru di dunia blog, anda boleh mendaftar di www.feedburner.com, dan ‘burn’kan feed anda di situ.

  1.0 Cara mendaftar feedburner

  1. Masuk www.feedburner.com
  2. Masukkan URL blog anda. Feedburner akan mengesan feed yang terdapat di blog anda secara automatik.
  3. Pilih feed sama ada atom atau rss. Saya sarankan rss. Kemudian klik Next.
  4. Masukkan butiran peribadi dan ikut arahan seterusnya untuk mendaftar di feedburner.com.

  2.0 Cara mengaktifkan feedcount chicklet

  1. Setelah anda login ke akaun feedburner anda, pergi ke Tab Publicize -> Feedcount.
  2. Pilih warna untuk feedcount anda. Warna background dan tulisan boleh ditentukan anda sendiri.
  3. Anda juga boleh pilih sama ada mahu statik atau animate feedcount tersebut. Animate lebih menarik bagi saya.
  4. Klik “Activate”. Anda akan diberi kod HTML untuk di letakkan di blog atau website anda.
  5. Salin kod dan letakkan di blog anda.

  3.0 Tukar perkataan di feedcount chicklet

  Selain daripada perkataan ‘reader’ yang anda dapat lihat (seperti blog saya ini), anda juga boleh mengubah kepada perkataan yang anda suka.
  Contohnya perkataan ‘pembaca’ seperti ini :

  Anda cuma perlu menambah coding HTML ‘&label=pembaca’ di coding asal.


  Perkataan lain juga boleh diolah seperti :
  Rockerz @
  Jiwang @
  Setiawan @
  K Readers @

  4.0 Animasi berulang lebih daripada sekali.

  Jika anda memilih untuk mengaktifkan feedcount jenis animate di ‘Cara mengaktifkan feedcount chicklet’ di atas, anda boleh melakukan animasi lebih daripada sekali. Cuma ubah angka di ‘anim=1’ kepada ‘anim=10’ atau apa-apa nombor yang anda suka. Contohnya:

  Contoh koding :

  Majulah Blog Untuk Ilmu. 🙂

  Sajer-sajer.. LAlala

  Nilai Blog Saya~


  My blog is worth RM57593.28.

  How much is your blog worth?

  Listed In